Pannenkoeken op Vastenavond |
Volgens de traditie worden er op Vastenavond pannenkoeken gebakken. Vroeger bij ons thuis was dat in elk geval zo. Ik keek er als kind altijd naar uit, want mijn moeder bakte dan heerlijke pannenkoeken. Aan carnaval deden we thuis niet mee - behalve dan de verkleedpartijen in de kleuterschool. Maar die pannenkoeken op Vastenavond was wel een leuke en gezellige traditie.
Om te achterhalen waar dit gebruik vandaan komt, duiken we even de geschiedenis in.
'Terwijl onze folkloristische gebruiken meestal afstammen van de oude, heidense Germanen, verwijst Vastenavond naar een oud-Romeins gebruik, waarbij men zich voorbereidde op een lange vastenperiode. Voor die begon, wilde men zich nog eens volop te goed doen aan spijs en drank. Een bijkomende reden was het opsmullen van de bederfelijke voorraad voedsel die men tijdens de vasten niet meer zou kunnen opeten.
Vastenavond was een groot feest. In alle huizen werden pannenkoeken of wafels gebakken en in sommige streken werden ook vastenavondvuren aangestoken...'
(uit: Scheurkalender 'De Druivelaar')
Ik moet helaas toegeven dat ik de traditie niet heb verdergezet. Zo gaat dat met tradities. Sommige tradities neem je mee in je leven, andere sterven een stille dood. Maar de zoete herinnering blijft. Als aandenken aan je kindertijd/jeugd.
Vele families hebben tradities of gewoontes die met de jaren ingeburgerd zijn zoals bv vis of frietjes op vrijdag, koffiekoeken op zaterdag, pistolets op zondag, appelbollen en worstenbroden op verloren maandag, gekookte eieren met Pasen, de jaarlijkse zomerbarbeque met de familie, ... Ik vind ze wel een zekere charme hebben, die tradities.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten