29 februari 2012 - schrikkeldag |
SCHRIKKELJAAR: jaar met 366 dagen in plaats van 365. Zo'n jaar is er één keer in de vier jaar; februari heeft dan een extra dag.
Die extra dag in een schrikkeljaar is nodig omdat een jaar eigenlijk 365 dagen plus een kwartdag duurt. Dus als je vier jaar wacht, kun je van die kwartdag een hele extra dag maken.
Je hebt mensen die op 29 februari, de schrikkeldag van een schrikkeljaar, geboren worden. Die zijn dus maar één keer in de vier jaar jarig. En dan worden ze meteen vier jaar ouder. Dat is schrikken en even slikken voor die mensen. Het woord schrikkel komt ook van schrikken, maar dan in de betekenis van 'overslaan'.
Dat het februari is die de extra dag krijgt, komt doordat februari vroeger (bij de Romeinen) de laatste maand van het jaar was. Het nieuwe jaar begon toen in maart. Het is logisch om een extra dag toe te voegen aan de laatste maand.
(Bron: Van Dale Junior Woordgeschiedenisboek, Van Dale Lexicografie, Utrecht-Antwerpen, 2007)
Waar komt het vandaan?
De schrikkeldag werd in 46 voor Christus ingevoerd door Julius Caesar. Hij bepaalde dat in de Romeinse kalender eens in de vier jaar een schrikkeldag moest worden ingevoerd.
Deze bereking was niet helemaal nauwkeurig en daarom was er in de 16e eeuw een verschil ontstaan van tien dagen. Om dit te herstellen besloot Paus Gregorius XIII in 1582 dat de kalender in een keer overging van 4 oktober naar 15 oktober.
Om dit in de toekomst te voorkomen bepaalde hij dat eeuwjaren voortaan geen schrikkeljaar meer zouden zijn, behalve de door 400 deelbare eeuwjaren.
Het woord ´schrikkeldag´ komt van het Middeleeuwse woord ´scricken´ wat ´lopen met grote passen´ betekent.
(Bron: http://www.geschiedenis24.nl/nieuws/2008/februari/Vandaag-schrikkeldag.html)
--------------------------------------
Huwelijk
Zo'n speciale dag als vandaag brengt mensen natuurlijk weer op ideeën. Zo zouden er in Nederland vandaag een heleboel koppels in het huwelijksbootje treden. Maar hebben ze er dan ook aan gedacht dat hun huwelijksverjaardag pas om de 4 jaar kan gevierd worden ? Nu ja, dan vieren ze die maar op 1 maart, net zoals alle jarigen van 29 februari.
Volgens een eeuwenoude traditie is schrikkeldag de enige dag dat vrouwen mannen ten huwelijk mogen vragen. Dit gebruik zou ontstaan zijn in de Angelsaksische landen tijdens de Middeleeuwen. Enkel op 29 februari mochten dames een heer ten huwelijk vragen.
Mannen die een aanzoek krijgen van een vrouw zouden dit op schrikkeldag niet mogen weigeren. Reden voor veel mannen die hun vrijheid liefhebben het huis niet te verlaten ;-)
Oh ja, voor ik het vergeet, gelukkige verjaardag aan alle jarigen van vandaag !!! Geniet ervan, want de volgende is pas in 2016 !
Geen opmerkingen:
Een reactie posten