Pas verschenen bij Davidsfonds/Leuven: boek 'Genummerd voor het leven' De laatste getuigen van de concentratiekampen in Europa (1940-1945)
Fotografie door Etienne Van den Bulcke, vader van mijn goede vriendin en collega, Mieke.
37 getuigen van de Tweede Wereldoorlog vertelden hun verhaal aan scholieren uit het hele land. Die schreven er een boek over dat je naar de keel grijpt.
Zopas verscheen het boek 'Genummerd voor het leven' van Patricia De Landtsheer, Marc Van Roosbroeck en Etienne Van den Bulcke. 37 getuigen uit de concentratie- en vernietigingskampen, ondergedoken joodse kinderen en hun redders, partizanen en verzetsstrijders werkten eraan mee. Het zijn stuk voor stuk getuigenissen die naar de keel grijpen en je niet meer loslaten. Ook de historiek van elk kamp wordt kort geschetst met een blik op wat er vandaag nog van overblijft. 'Deze getuigenissen mogen voor de komende generaties niet verloren gaan', vindt co-auteur Marc Van Roosbroeck. 'En we moesten niet veel langer meer wachten met het noteren van hun herinneringen, want tussen het tijdstip dat ze geïnterviewd werden en het verschijnen van het boek, zijn vier van hen helaas al overleden.
''De getuigenissen werden opgetekend door een heterogene groep jongeren uit alle schoolnetten, opleidingsniveaus en opleidingsvormen. Een bijzondere samenwerking tussen jong en oud met een gemeenschappelijk doel: een oproep om de gruwel van de Tweede Wereldoorlog nooit te vergeten en nooit opnieuw te laten gebeuren.
'Verscheidene scholen uit de regio Lier werkten er aan mee: Sint-Maria-Instituut Geel, Heilig Hartscholen Heist-op-den-Berg, GBJ De Markt Mol, KA Arthur Vanderpoorten Lier, Tweedekansonderwijs Mechelen, K.A.Vaartland Willebroek, Sint-Gummaruscollege Lier, Stedelijke Handelsschool Turnhout, K.A. Boom, MS Bornem, KTA Wollemarkt Mechelen, Tweedekansonderwijs Turnhout.
'Genummerd voor het leven - De laatste getuigen van de concentratiekampen in Europa (1940-1945)' is uitgegeven bij het Davidsfonds. Formaat 16,5 x 24 cm, ca. 240 p. Prijs 27,50 euro.