Welcome to my scrapworld

Becky Higgins' Project Life

Becky Higgins' Project Life
http://www.beckyhiggins.com/products/

Please link to my site if you copy text or pictures. Thanks.

© Ingrid Poppeliers - http://www.taalcreatief.blogspot.com/

zondag 7 december 2008

Héérlijke chocolade, maar hoe bewaren ?


In de Gezinsbond van deze week las ik enkele tips om chocolade in optimale omstandigheden te bewaren. En nu velen onder ons toch heel wat chocolade van de Sint in huis hebben, vond ik het wel nuttig om dit even mee te delen.


De ideale temperatuur voor het bewaren van chocolade ligt tussen de 18 en 20 graden C.

Eenmaal de thermometer boven de 25 graden C wijst, ontstaat vetrijp. De vetten komen aan de oppervlakte van de chocolade en kristalliseren opnieuw.

Zorg ervoor dat chocolade niet aan licht wordt blootgesteld, want dan verliest dit lekkers vlug aan smaak. ... Bovendien is chocolade zeer gevoelig voor vreemde geuren en stoffen. Bewaar chocolade daarom altijd in gesloten doosjes of luchtdichte verpakking.

Ook de vochtigheidsgraad houden we best in de gaten. Vocht verhoogt immers het risico op een toename van micro-organismen. Water versnelt tevens de smaakvermindering. Dus kiezen we best voor een droge ruimte met 60% vochtigheid (de normale omstandigheden in een woonhuis bij doorsnee Belgisch weer).

Vermijd ook condensvorming als gevolg van grote temperatuurschommelingen. Condensatie veroorzaakt suikerrijp, d.w.z. dat de suiker in de chocolade opnieuw kristalliseert.

Chocolade in de koelkast bewaren, is absoluut af te raden, alsook het goedje meermaals in en uit de kast nemen.

Bittere (pure) chocolade kun je op de juiste temperatuur ca. 12 maanden bewaren zonder risico's, melkchocolade ca. 9 maanden en witte chocolade ca. 6 maanden.

SMAKELIJK !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten