Welcome to my scrapworld

Becky Higgins' Project Life

Becky Higgins' Project Life
http://www.beckyhiggins.com/products/

Please link to my site if you copy text or pictures. Thanks.

© Ingrid Poppeliers - http://www.taalcreatief.blogspot.com/

dinsdag 28 februari 2012

Een knuffel nodig ? / Need a Hug ?

Knuffel nodig ? Need a hug ?

Wat is er gezonder dan chocolade, maar minstens even goed voor je humeur én gezondheid ?  Af en toe een lekkere  knuffel.  Of je ze nu geeft of krijgt: spring er niet te zuinig mee om !

Wist je dat :
... we ongeveer 7 knuffels per dag nodig hebben om gezond te blijven ?
... een knuffel prima werkt tegen stress.  Tijdens een knuffel maakt je lichaam oxytocines vrij; die worden ook wel 'knuffelhormonen' of 'gelukshormonen' genoemd.  Deze stof zorgt voor een toestroom van geluksgevoelens en remt stress.
... mensen die in het ziekenhuis veel bezoek en veel knuffels krijgen veel sneller genezen dan patiënten die zelden of nooit familie of vrienden op bezoek krijgen ?
... kinderen vanaf hun geboorte veel geknuffeld moeten worden voor een betere ontwikkeling ?  Een knuffel geeft iemand een gevoel van geborgenheid en veiligheid.  Dat geldt voor een pasgeboren baby, maar ook voor dreumessen, peuters, kleuters, lagere-schoolkinderen, tieners, volwassenen en bejaarden. 

Free Hugs

Soms duiken er in drukke winkelstraten of winkelcentra vrijwillige knuffelaars op. Je herkent ze aan hun 'free hugs'-borden, die ze hoog in de lucht steken, en aan hun gespreide armen natuurlijk.

(bron: 'Zin in meer' - Julie Vandenbroeck & Annelies Ryckaert)


Ik zag dat eens op TV en vond het wel ontroerend.  Je ziet de verbazing op de gezichten van de mensen. Sommigen bedanken er feestelijk voor en gaan hoofdschuddend of verbaasd verder.  Maar sommigen nemen zo'n stevige knuffel hartelijk in ontvangst.  Zo hartverwarmend om te zien !!!  Leuk initiatief !!!


Knuffel beter dan medicatie

Om pijn weg te nemen heb je niet altijd medicatie nodig, soms is een knuffel al genoeg. Uit Zweeds onderzoek blijkt dat de pijn van een oververhitte huid vermindert als er gestreeld wordt met een zachte borstel. De verklaring is dat de huidzenuwen knuffels, strelingen en zachte aanrakingen extra opvangen. Ze sturen een signaal naar het emotionele deel van de hersenen, die in ruil 'plezante gevoelens' verspreiden.

Ook een bemoedigend schouderklopje of een knuffel van een moeder aan haar kind na een valpartij, brengen dezelfde positieve effecten met zich mee. Slecht nieuws zou zelfs beter te verteren zijn als het gepaard gaat met een lichte, gemeende aanraking. Tot slot blijkt dat een serveerster meer fooien krijgt als ze de klanten aanraakt aan de schouder. Niet alleen mensen doen dit: ook chimpansees knuffelen. Vooral slachtoffers van pestkoppen mogen op hun sympathie en troost rekenen.

Aanrakingen en knuffels zijn dus krachtige instrumenten, die je lichaam sterker en weerbaarder maken. Meteen een goede reden om je geliefden vaker vast te pakken, en meer aandacht te besteden aan lichamelijke affectie. (edp)

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/412726/2008/09/11/Knuffel-beter-dan-medicatie.dhtml

Geen opmerkingen:

Een reactie posten