Welcome to my scrapworld

Becky Higgins' Project Life

Becky Higgins' Project Life
http://www.beckyhiggins.com/products/

Please link to my site if you copy text or pictures. Thanks.

© Ingrid Poppeliers - http://www.taalcreatief.blogspot.com/

maandag 5 september 2011

Tientallen grienden afgeslacht op Faroereilanden - Bedreigde Dieren - De Morgen

Tientallen grienden afgeslacht op Faroereilanden - Bedreigde Dieren - De Morgen


De 'grindadrap' of 'grind' grijpt in de zomermaanden plaats, elk jaar worden duizend tot tweeduizend grienden gedood. Het is een eeuwenoude traditie die teruggaat op de Vikingen: mannen bewijzen hun viriliteit door de 'pilot whales', die in familieverband leven in scholen van enkele tientallen tot enkele honderden dieren, in een baai of fjord te drijven waar ze in ondiep water een stompe haak in hun blaasgat krijgen en vervolgens met een traditioneel mes achter de hals worden gesneden. De doodsstrijd van de dieren duurt tot twintig minuten. Het vlees wordt niet verkocht maar onder de dorpelingen verdeeld.


Imago versus traditie


Twee maanden lang voerde Sea Shepherd campagne op en rond de Faroereilanden. Met succes: in juli en augustus vonden geen 'grinds' plaats, vorig jaar belandden in diezelfde periode 668 grienden in de diepvriezers van de Faroërs. Traditie is één ding, imago van het land dat deels van het toerisme leeft een ander. De politie verbood de dorpsoversten en grindvoormannen grinds te organiseren zolang Sea Shepherd in de omgeving was.

Door het beperkte budget van de organisatie van Paul Watson kon Sea Shepherd niet langer dan twee maanden campagne voeren, en zodra ze de kusten van de Faroereilanden hadden verlaten, knipte het licht weer op groen voor de grinds.

"Lafaards"

"Het zijn lafaards", stelt Watson. "Ze doodden niet één griend tijdens onze aanwezigheid. Ze wachtten af, goed wetend dat we uiteindelijk zouden moeten vertrekken, en binnen de week gaven ze zich weer over aan hun barbaarse ritueel. Ik heb slechts één woord om die moordenaars te omschrijven: lafaards".

"Nu zitten ze aan tafel en eten ze hun met lood vergiftigd griendenvlees, zelfvoldaan na hun slachtpartij", verzucht Laura Dakin uit Australië, veganistische chef-kok op de Steve Irwin, het vlaggenschip van Sea Shepherd. "Het is makkelijk weerloze dieren te doden. Die mannen zijn zielige lafaards".

Sea Shepherd plant volgende zomer opnieuw twee maanden lang te patrouilleren voor de kusten van de Faroereilanden. (lb)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten