Welcome to my scrapworld

Becky Higgins' Project Life

Becky Higgins' Project Life
http://www.beckyhiggins.com/products/

Please link to my site if you copy text or pictures. Thanks.

© Ingrid Poppeliers - http://www.taalcreatief.blogspot.com/

zondag 18 december 2011

Een week voor Kerstmis ... / It's the Week before Christmas

© Ingrid Poppeliers
Over een week is het Kerstmis.  We zijn vrijwel allemaal druk in de weer in deze periode.  De studenten ronden de examenperiode stilaan af en dat wordt tijd, want de vermoeidheid begint hen parten te spelen. Velen lopen er vermoeid, suf en bleek bij. Ze hebben nood aan rust en ontspanning.  Zij kijken alvast uit naar de kerstvakantie.

Ook de volwassenen hebben hun handen vol met voorbereidingen: cadeautjes kopen, kerstkaartjes schrijven, de kerstboom zetten en optuigen, kerstverlichting in de tuin plaatsen, het Kerstmenu voorbereiden, enz.  Ik heb vaak de indruk dat de meeste mensen altijd blij zijn als de feestdagen alweer voorbij zullen zijn.  Desondanks worden kosten noch moeite gespaard om een perfecte Kerstmis te kunnen vieren.  Kerstliedjes klinken in de winkelstraten en doen ons dromen van een witte heerlijke Kerst.  Dure cadeaus worden langs alle kanten aangeprezen en vaak ook gekocht. 

En toch heb ik het er moeilijk mee.  Ik hou best wel van de sfeervolle kerstverlichting in de straten en een gezellige kerstsfeer.  Maar zijn al die dure aankopen nu echt wel nodig ?  Is Kerstmis echt 'the most wonderful time of the year' ?  De warme kerstgedachte gaat toch niet over het overvloedig aanbod aan lekker eten en cadeaus ?  Over helemaal in het nieuw uitgedost zijn.  Over mekaar proberen te overtroeven met de kerstmenu ?  Waarom kunnen we het niet gewoon eenvoudig en gezellig houden?  Kerstmis hoeft toch geen stukken van mensen te kosten ?  Vroeger was Kerstmis ook gezellig en toch was het eenvoudiger.  Nu moet er zoveel.  We doen het voor een groot deel onszelf aan.

Je kan in deze kille, donkere periode een warm gevoel krijgen door eenvoudige dingen.  Een warme glimlach, een goeiedag, een stevige knuffel, wat begrip voor elkaar.  Het kost niets, maar het betekent zoveel.  Het doet zoveel deugd.  Snauw elkaar toch niet af in de winkeldrukte. Loop elkaar toch niet omver.  Iedereen is gehaast en gestressed.  Het ieder-voor-zich principe stoort me heel erg. 
Durf ook eens iets totaal anders geven als cadeau, iets origineels en persoonlijks, bv een foto-album met foto's erin, een fotokalender, zelfgebakken koekjes of een avondje op de kindjes passen.  Als je creatief bent, zijn er mogelijkheden genoeg.

In deze periode is het aanbod in de winkels nog overvloediger dan anders.  We mogen niet vergeten dat dit voor vele mensen en kinderen een hele moeilijke periode is, omdat ze het zich niet kunnen permitteren.  Armoede is vaak dichterbij dan je denkt.  Ik probeer me daarvan altijd bewust te zijn en blij te zijn met eenvoudige, kleine dingen.  Warmte en gezelligheid creëer je zelf, die zijn niet te koop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten