Welcome to my scrapworld

Becky Higgins' Project Life

Becky Higgins' Project Life
http://www.beckyhiggins.com/products/

Please link to my site if you copy text or pictures. Thanks.

© Ingrid Poppeliers - http://www.taalcreatief.blogspot.com/

dinsdag 6 oktober 2009

YOGA : pure weldaad !



YOGA,
for an open mind in a free body !

Onvoorstelbaar hoe yoga de mist in je hoofd doet opklaren. Het maakt nieuwe energie in je los en maakt je hoofd vrij van muizenissen en piekergedachten. Yoga lijkt statisch, maar het vraagt best veel inspanning als je het goed doet. Het maakt ongelooflijk veel energie vrij en na het beoefenen van yoga heb je weer helemaal het gevoel dat je alles weer aankan. Je voelt je weer helemaal opgeladen. Echt waar ! Het is zo heilzaam.

Intussen ben ik mijn 5de jaar yoga gestart. Eerst volgde ik 4 jaar yoga bij Yogastad waar ik van Theo, de lesgever, heel veel leerde. Hij gaf ook altijd aan welke oefeningen goed waren voor welke organen, klierstelsels, enz. Heel leerrijk en door die medische uitleg kon je zelf thuis oefeningen doen die speciaal voor jou goed waren. De oefeningen deed je volgens je eigen kunnen. We zijn geen acrobaten van Cirque du Soleil, zo zei Theo altijd.

Maar de lesuren werden helaas gewijzigd en daarom ging ik op zoek naar yogalessen in de buurt. In het sportcentrum in mijn eigen dorp wordt al jaar en dag yogales gegeven en ik besloot het uit te proberen. Gisteren was de 3de les en ik ben erg enthousiast. De lesgeefster komt uit dezelfde leerschool als Theo en gebruikt dezelfde benadering. Niet gericht op prestaties, maar wel op je goed voelen en zo ver gaan als je zelf wil.

Yoga wordt nogal eens pejoratief versleten als iets voor alternatievelingen, geiten-wollen-sokken-mensen of Woodstock en Flower Power-aanhangers. Iets voor zweverige mensen die niet met hun beide voeten op de grond staan. Maar die 60's-mentaliteit is achterhaald. In deze drukke tijden waarin zowat iedereen gebukt gaat onder stress, geraakt Yoga weer heel erg in trek. Je leest er steeds meer over in tijdschriften en in de boekhandels heb je ook heel wat keuze. En daar staan boeken over Yoga en 'Mindfulness' zusterlijk naast elkaar.

De basis van Mindfulness is dan ook yoga (en het zijn tevens de principes van het boeddhisme). Het draait allemaal om dezelfde gedachte:

MET OPEN AANDACHT LEVEN IN HET NU. Pieker niet over gisteren, denk nog niet aan morgen, maar leef vandaag en geniet van het moment !

Yesterday is history,
Tomorrow is a mystery,
Today is a gift,
That's why it's called the PRESENT.

En de basis van dit alles is het richten van je aandacht op je ademhaling. Terug natuurlijk leren ademen met je buik en elke spier, elke vezel in je lichaam leren ontspannen. Met niets anders bezig zijn, geen andere gedachten toelaten, maar ze laten wegglijden zoals ze gekomen waren. Het vergt wat oefening om dat te leren, maar het is zooooo ONTSPANNEND. Werkelijk alle vermoeidheid stroomt weg uit je hoofd en lichaam.

YOGA laadt je weer op. Het geeft je positieve energie. Het houdt je jong en lenig. Een echte aanrader. Je moet er wel open voor staan, maar eens je dat bent, zal je de pure weldaad ervan ervaren. Echt eens doen ! Het is de beste gezondheids- en verjongingskuur die er bestaat.

1 opmerking:

  1. Ingrid, ik kan alllen maar beamen wat je zegt. Gewoon doen en genieten!

    BeantwoordenVerwijderen