Welcome to my scrapworld

Becky Higgins' Project Life

Becky Higgins' Project Life
http://www.beckyhiggins.com/products/

Please link to my site if you copy text or pictures. Thanks.

© Ingrid Poppeliers - http://www.taalcreatief.blogspot.com/

woensdag 6 april 2011

Geen huiswerk vandaag, want het is Buitenspeeldag / No homework today, because we are playing outside


© Ingrid Poppeliers

© Ingrid Poppeliers













4de buitenspeeldag op initiatief van Nickelodeon en de Vlaamse overheid.

Geen huiswerk vandaag.  Wel lekker buiten spelen in het zonnetje ! Joepie !

'Woensdagmiddag stond opnieuw helemaal in het teken van buitenspelen en sporten. Kinderzender Nickelodeon organiseerde namelijk voor het vierde jaar op rij de Buitenspeeldag, een initiatief dat op de volle steun kan rekenen van minister van Jeugd Pascal Smet. Over heel Vlaanderen en Brussel organiseerden gemeentebesturen, jeugd- en sportdiensten maar ook buurtbewoners, scholen en verenigingen, honderden activiteiten.


In de aanloop naar de Buitenspeeldag werd ook een oproep gelanceerd naar alle leerkrachten in Vlaanderen om vandaag geen huiswerk te geven zodat kinderen zich zouden kunnen uitleven op deze Buitenspeeldag. Tienduizenden kinderen genoten op die manier onder een stralende lentezon van het grote aanbod. Nickelodeon zette naar goede gewoonte zijn zender en website op zwart en riep alle kinderen op om buiten te gaan spelen en sporten.
De laatste woensdag voor de start van de paasvakantie is ondertussen vaste afspraak geworden voor de Buitenspeeldag. Al vier jaar op rij slaan Nickelodeon en de Vlaamse Overheid die dag de handen in elkaar om kinderen maar ook hun ouders duidelijk te maken dat een gezond evenwicht tussen enerzijds televisiekijken of computeren en anderzijds voldoende bewegen en sporten, heel belangrijk is. Via de Buitenspeeldag willen Nickelodeon en de Vlaamse Overheid kinderen aanmoedigen om hun televisie of computer uit te zetten en buiten te gaan spelen en ravotten.


“De Buitenspeeldag is ondertussen al aan haar vierde editie en het evenement kent een groeiend succes. Ieder jaar nemen nieuwe gemeenten en steden deel aan dit initiatief. Het concept slaat aan, kinderen, jongeren en lokale overheden vinden het belangrijk dat er buiten kan gespeeld worden. Ik vraag dan ook dat de lokale besturen zich samen met ons blijven inzetten om voldoende ruimte te creëren voor kinderen. Ruimte waar kinderen, kind kunnen zijn”, aldus minister van Jeugd Pascal Smet.'


Bron: http://www.tv-visie.be/nieuws/belgie/6april2011/vierde-buitenspeeldag-opnieuw-zeer-succesvol_43360/

In feite is het een beetje gek dat er zoiets als een Buitenspeeldag moet georganiseerd worden.  Kinderen zouden sowieso veel buiten moeten spelen, net zoals wij vroeger deden voor er Nintendo, Playstation, Wii en zoveel TV-zenders bestonden die 24/7 kinderprogramma's uitzenden.  En toch vind ik het een leuk initiatief.  Heerlijk extraatje vandaag waren het stralende lentezonnetje en de zeer aangename temperatuur.  Onze TV en Nintendo zijn onaangeroerd gebleven tot 's avonds.  Onze kindjes hebben buiten gespeeld en ik ook ;-)
Ik vind het zo belangrijk dat kinderen buiten spelen.  Het is zo spijtig dat het er vaak niet van komt door allerlei factoren: geen zin, te veel geplande activiteiten, huiswerk, spelletjes op pc, Nintendo, Playstation of Wii.  Ook de TV met zijn waanzinnig aanbod van kinderprogramma's is een grote boosdoener.

Buiten spelen is GEZOND voor kinderen: de frisse lucht en de lichaamsbeweging doen hen deugd.  Voor hun sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling is contact met de natuur minstens even nuttig als gitaar- of tekenles.   Als kinderen zich kunnen uitleven in de natuur, hebben ze een uitlaatklep en hebben ze minder stress.  En het is superleuk om met vriendjes een kamp te bouwen, een spel te spelen, in bomen te klimmen of allerlei verhalen te fantaseren.

Ik probeer onze kinderen zo vaak als het kan mee naar buiten te nemen.  Zelf heb ik zulke fijne herinneringen aan mijn kinderjaren op den buiten en aan wat we allemaal deden.  De kinderen van nu kunnen ook best genieten van buiten spelen, alleen hebben ze soms een extra duwtje in de rug nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten