Welcome to my scrapworld

Becky Higgins' Project Life

Becky Higgins' Project Life
http://www.beckyhiggins.com/products/

Please link to my site if you copy text or pictures. Thanks.

© Ingrid Poppeliers - http://www.taalcreatief.blogspot.com/

zaterdag 15 februari 2014

De voordelen van massageJa, het is zeker een goed idee om je regelmatig te laten masseren,  De massage hoeft ook niet door een professional uitgevoerd te worden om heilzaam te zijn, maar een professional kent wat meer technieken, dat geeft toch een meerwaarde, en soms is dat wel nuttig.

Massage als ontspanningsmiddel

Massage is in de eerste plaats een aangename, ontspannende  ervaring en helpt om die reden de lichamelijke en geestelijke mechanismen bij de productie van endorfines, wat de lichaamseigen  pijnstillers zijn.

De effecten van de massage zijn zowel merkbaar op korte als op lange termijn. Je merkt direct na de massage, een heerlijke, diepe lichamelijke ontspanning: de spieren zijn losgemaakt, de bloeddruk is genormaliseerd, de circulatie is gestimuleerd, de aanmaak van adrenaline is verminderd, een snelle ademhaling is vertraagd en de afvalstoffen worden door een verhoogde vloeistofdoorstroming sneller afgevoerd. Het lymfestelsel profiteert meer van een massage dan eender ander lichaamssysteem. Het lymfestelsel moet zonder pomp de lymfevloeistof doorheen het lichaam verplaatsen om zo de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Daarom is massage in combinatie met lichaamsbeweging de meest effectieve methode om deze vloeistof in beweging te krijgen, iets wat helpt bij het verminderen van zwellingen en vochtophoping. Soms kan ons lichaam wel wat extra hulp gebruiken.

Mentale effecten

Op mentaal vlak merk je dat je na afloop onbekommerd naar je eigen zorgen kunt kijken. Je bent kalmer, ontspannender en je voelt je gewaardeerd door de aangename vorm van aanraking en aandacht: persoonlijk, warm en respectvol. Ontspannen mensen kunnen helderder en positiever denken dan gespannen mensen die onder stress gebukt gaan. Ze kunnen ook gemakkelijker rationale beslissingen nemen. De hersenen en emoties van ontspannen mensen zijn beter uitgebalanceerd, daar beide functies profiteren van rust, wat doffe pijn en verstopping tegengaat.

Op langere termijn ga je je beter in je vel voelen: een verbeterde vorm van zelfkennis, zelfverzekerder, ontspannender en dus aangenamer in omgang. Kortom, je komt sociaal steviger te staan.

De massage brengt dus het hele lichaam in balans en heeft een zeer positieve invloed op de geest. Al bij al een eenvoudige behandeling maar een met een intens en heerlijk resultaat.
Redenen genoeg om jezelf af en toe te laten verwennen met een heerlijke, deugddoende massage. Deze hoeft niet profsssioneel te zijn, met wat oefening en  positieve  aandacht voor elkaar zullen partners elkaar goed leren aanvoelen en een deugddoende massage kunnen geven.

Enkele tips voor een fijne massage

  • zorg voor een rustige, goed verwarmde kamer
  • zorg voor wat kaarsjes, een gezellige, romantische sfeer
  • neem de tijd voor elkaar, zet de telefoon uit
  • geef elkaar feedback, als de massage te hard of te zacht is, pijnlijk of niet aangenaam
  • de massage kan op een bed toegepast worden, of op een paar dekens op de grond als je geen massagetafel hebt
  • masseer altijd met aanzienlijk méér druk in de richting van het hart, dus op de armen en de benen meer druk naar boven toe
  • op de buik masseren in de richting van de dikke darm, in de richting van de wijzers van de klok.
Wist je dat?
  • Tijdens een massage het hormoon oxytocine aangemaakt wordt? Dat zorgt voor een goede balans in het lichaam. Het vormt een tegenwicht voor het stresshormoon cortisol.
  • Positief fysiek contact het humeur en de gezondheid bevordert? Fysiek contact is een eerste levensbehoefte van de mens, net als eten en drinken. Wie regelmatig aangeraakt wordt, voelt zich niet alleen beter, maar heeft ook meer weerstand! Wie daarentegen nooit wordt aangeraakt, voelt zich op den duur ongelukkig en zal fysiek verzwakken. Dat geldt voor mensen van alle leeftijden.
  • Je na een massage veel (water) moet drinken? Massage stimuleert de doorbloeding en versnelt daardoor de afvoer van afvalstoffen. Dat maakt bijvoorbeeld sportmassage zo heilzaam als je spierpijn hebt, maar kan je tegelijk ook hoofdpijn opleveren als je na een massage te weinig drinkt om de vrijgekomen afvalstoffen af te voeren.
Bron: http://www.amable.be/2014/02/de-voordelen-van-massage/  (Christine Huybrechts)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten