Welcome to my scrapworld

Becky Higgins' Project Life

Becky Higgins' Project Life
http://www.beckyhiggins.com/products/

Please link to my site if you copy text or pictures. Thanks.

© Ingrid Poppeliers - http://www.taalcreatief.blogspot.com/

zondag 19 februari 2012

Vakantie : ADEMPAUZE voor scholieren en studenten / Holidays : a BREAK for students


De Krokusvakantie is begonnen.  Een adempauze voor scholieren en studenten (en ook de leerkrachten).  De verwachtingen op school zijn hoog.  Onlangs las ik in de Bond dat de kinderen tegenwoordig veel huiswerk krijgen. Is het nu meer dan vroeger ? Ik weet het niet.  Anders is het in elk geval.  De nadruk is verschoven van vooral theorie naar meer en meer praktijk in de vorm van groepswerkjes.  In de les LO moeten ze ook van alle markten thuis zijn: rope skipping, jongleren met 3 balletjes, een dansje in elkaar steken en voorbrengen, ...  In de les MO (muziekonderricht) leren ze tegenwoordig ook al drummen en piano spelen.  Zo kunnen de leerlingen eens proeven van al deze vaardigheden. En zo ontdekken ze misschien hun verborgen talenten of gaan ze het als hobby beoefenen.

Op de universiteiten ligt de druk nog veel hoger.  Steeds meer studenten zoeken hulp bij o.a. Teleblok, een gratis telefoon- en chatlijn van de CM (Christelijke Mutualiteit).  Het gros van de oproepen (65%) ging over psychologische problemen als stress, faalangst en depressie, meer dan studiegerelateerde thema's.

Uit een rondvraag bij Vlaamse hogescholen en universiteiten blijkt dat steeds meer studenten kampen met psychologische problemen.  Meer dan 5000 studenten zochten al hulp bij een schoolpsycholoog.

Boosdoener is o.a. de toenemende flexibilisering van het onderwijs, waardoor heel wat jongeren door het bos de bomen niet meer zien.  (uit: Metro dd 13/02/2012)

Door die flexibilisering van het universitair onderwijs moeten de studenten heel goed georganiseerd zijn indien ze niets willen missen.  Ik denk dat er ook minder groepsgevoel is, maar meer een ieder-voor-zich mentaliteit. Vroeger hadden de studenten meer een klasgevoel met het bijbehorende gevoel van samenhorigheid.  De lessenroosters en examenresultaten moeten nu opgezocht worden op de website van de Universiteit.  Waar is het persoonlijk contact gebleven ?  Studenten staan er meer en meer alleen voor tegenwoordig.  Het heeft er in elk geval toch de schijn van.

Hetzelfde geldt in feite voor heel de maatschappij.  Het is meer ieder-voor-zich.  Alles staat op internet en zoek het maar uit.  En dat is een spijtige zaak, vind ik.  Probeer bv maar eens een instantie telefonisch te bereiken.  Het duurt vaak lang eer je een mens aan de lijn krijgt i.p.v. een opgenomen stem. Zonder internet ben je tegenwoordig serieus gehandicapt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten