Welcome to my scrapworld

Becky Higgins' Project Life

Becky Higgins' Project Life
http://www.beckyhiggins.com/products/

Please link to my site if you copy text or pictures. Thanks.

© Ingrid Poppeliers - http://www.taalcreatief.blogspot.com/

dinsdag 27 juli 2010

Pas op voor de reuzenberenklauw !



Ken je de reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) ? Deze imposante plant uitgroeiend tot een hoogte van 3 meter en met bloemschermen met een diameter tot een halve meter, is populair in grote tuinen en parken. De plant bloeit in juni-juli.

MAAR OPGEPAST !!! Als de huid in contact komt met het sap van deze plant en wordt blootgesteld aan UV- stralen (zon of zonnebank), kunnen er na 24 uur of later huidletsels ontstaan. De letsels kunnen er uitzien als echte brandwonden. Deze overgevoeligheid voor de zon kan meerdere dagen aanhouden. Best vermijdt men gedurende één week elke blootstelling aan zonlicht: lange mouwen, lange broek, hoed, zonnecrème met hoge beschermingsfactor.

Elke zomer in de maanden mei, juni en juli krijgt het Antigifcentrum een groot aantal oproepen voor dit soort huidletsels. Daarom vestigt het dan ook de aandacht op dit onvoldoende gekend fenomeen.



Hoe werkt het precies? Als de huid in contact komt met het sap van deze plant, dan kunnen er na 24 uur of later huidletsels ontstaan, althans indien de huid nadien werd blootgesteld aan UV- stralen (zon of zonnebank). Deze fototoxische reactie wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van furocoumarinen in alle delen van de plant die geactiveerd worden onder invloed van licht. De letsels kunnen de vorm aannemen van roodheid met plaatselijke zwelling en kleine blaasjes, maar bijna steeds vormen er zich grote blaren die één à twee dagen nodig hebben om tot volle ontwikkeling te komen. De letsels kunnen er uitzien als echte brandwonden. Later ontstaat ter plaatse vaak een restpigmentatie.


Hoe kan u problemen voorkomen ? Tijdens werkzaamheden in de tuin, bijvoorbeeld wanneer bladeren of bloeiwijzen worden afgesneden, moet men vermijden dat druppeltjes vocht op de huid terechtkomen. Men dient erop beducht te zijn dat het sap soms dwars door de kledij tot op de huid kan doordringen! Wandelen of spelen op plaatsen waar de reuzenberenklauw groeit, dient vermeden te worden. De plant zou nooit mogen aangeplant worden in de omgeving van kinderspeelplaatsen.


Wat moet u doen in geval van huidcontact of bij huidletsels? In geval van huidcontact moet men de huid direct grondig wassen. Daarna moet gedurende minstens een week elke blootstelling aan zonlicht worden vermeden (dragen van bedekkende kledij, gebruik van een zonnecrème met hoge beschermingsfactor).Verschijnen er toch huidletsels, dan is het raadplegen van een arts aangewezen.


uit: Brochure van de Nationale Plantentuin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten