maandag 23 december 2013

Hoe overleef je (feest)dagen van intens gemis ? (Manu Keirse)



http://www.inspirerendleven.nl/feestdagen-in-rouw/

Kerstmis ... een tijd van gezelligheid en samenzijn met familie.  Maar het is niet voor iedereen een gezellig feest.  Voor wie treurt om een overleden geliefde zijn feestdagen vaak dagen van intens gemis.  De afleiding van het werk, school en buitenhuisactiviteiten valt weg.
Hoe kom je die moeilijke dagen door ? Kan je feestdagen vieren als je rouwt ?

Kerst en Nieuwjaar zijn bij uitstek momenten waarin de familie centraal staat.  Het zijn dagen waarop verbondenheid wordt verwacht en voelbaar is.  Als je iemand hebt verloren, wordt het gemis nog sterker geaccentueerd dan op andere dagen.  Je kunt de pijn niet vermijden, maar je kunt wel één en ander doen om de feestdagen beter te overleven.

Als je vooraf plant wat je wel en niet wil doen, kan je vat krijgen op deze dagen en word je niet onverwacht overvallen door je emoties.  Betrek je gezinsleden in de afspraken en luister naar wat de kinderen willen doen op die dagen.  Kies wat jullie het meest gepast lijkt op dat moment. Het moet geen plan zijn voor alle feesten die nog volgen.  Maak je nog geen zorgen over volgend jaar, want dan sta je op een ander punt in de verwerking.
De pijn waar je vooraf bang voor bent, is soms erger dan de feestdag zelf, ook al is het moeilijk om de feestdagen door te komen zonder pijn.

Hou er rekening mee dat je nog niet op een normale manier functioneert.  Probeer uit te maken wat je aankunt en wat niet.  Spreek af met familie en vrienden of je over de overledene wil praten, wie voor het eten zorgt, of je thuis wil vieren of op een andere plaats wenst te zijn.  Dingen anders doen dan gewoonlijk, zoals de cadeautjes openen op de vooravond van Kerstmis in plaats van op de dag zelf, kan soms minder pijnlijk zijn.  Je kunt anderen ook vragen iets te bakken of de maaltijd houden in het huis van de kinderen in plaats van in je eigen huis.

Organiseer de inkopen vooraf en concentreer je op enkele winkels. Maak een lijstje, want onthouden als je verdriet hebt, is vaak moeilijk.  Vraag iemand je boodschappen mee te brengen. Hulp vragen bij het versieren van de kerstboom maakt dat je niet alleen bent met je verdriet.  Neem niet te veel op je en reserveer tijd voor jezelf. Overdadig eten, te veel alcohol en laat opblijven wijn vermoeiend voor iedereen.  Maar als je in rouw bent, kan dat voor nog meer vermoeidheid zorgen en het verdriet versterken.

Iets symbolisch doen kan helpen: een kaars branden ter nagedachtenis, herinneringen ophalen en het verdriet samen delen.  Verdriet hebben en de overleden persoon missen, zijn normaal.  Je kunt ook vragen dat iedereen een herinnering schrijft op een kaartje om aan de kerstboom te hangen en je kunt ze samen lezen.  Je kunt ook iets doen voor anderen: een eenzame uitnodigen, een gift schenken ter nagedachtenis.

Ook kinderen kunnen op die bijzondere dagen verdriet intens voelen.  Hen vooraf betrekken bij de plannen voor de feestdagen helpt wellicht.  Geef hen kansen om hun verdriet te uiten en laat hen niet in eenzaamheid treuren.  Leer hen dat verdriet te maken heeft met liefde die verloren is gegaan.  Als je samen vooraf plannen maakt, voel je door de pijn van het verdriet heen ook de liefde én de verbondenheid.

Manu Keirse

(Bron: De Bond - 20 december 2013)


Op onderstaande website vindt u ook tips en manieren om de feestdagen door te komen.

http://www.werkgroepverder.be/content.php?wplink=true&m64=64&m66=66&m77=77&m79=79&m81=81&m94=94&wpID=94

Mogelijke manieren om er mee om te gaan

  • Doe iets speciaals ter nagedachtenis aan de persoon die overleden is.
  • Brand een speciale kaars die dag of tijdens het Kerstdiner.
  • Maak of koop een speciale versiering voor de boom die je aan die persoon herinnert.
  • Breng een toast uit op de persoon die je mist, haal herinneringen op.
  • Wees niet bang om te lachen als je je goede dingen herinnert.
  • Draai speciale muziek.
  • Schrijf een brief of een kaart voor de overledene, maar je geen zorgen als je hardop met die persoon wilt praten… gewoon doen.
  • Sommige ouders die een kind verloren hebben, kopen een cadeautje voor de leeftijd die het kind nu gehad zou hebben en leggen dat onder de kerstboom bij een liefdadigheidsactie, een kerk of een supermarkt.
  • Sommige mensen willen het graf of een speciale plaats bezoeken om daar rustig aan het verleden te denken.
  • Plan alles zorgvuldig, zodat je zo weinig mogelijk stress hebt.
  • Voorzie ook tijd om te ‘ontsnappen’ als dat nodig is, neem niet te veel hooi op je vork.
  • Oefen voor jezelf het antwoord op de vraag waarom je ergens niet aan meedoet.
  • Vraag hulp bij de voorbereidingen, onder andere de boodschappen – veel mensen krijgen paniekaanvallen in de supermarkt. Als je hier last van hebt, probeer dan een aantal eenvoudige ademhalingsoefeningen onder de knie te krijgen om de paniek in de hand te houden en vraag iemand om mee te gaan – de paniek zal in de loop van de tijd overgaan.
  • Misschien moet je veranderingen aanbrengen aan gewoontes en de manier waarop je dingen normaal doet. Maak bijvoorbeeld een strandwandeling, ga naar een andere kerk, hou het heel rustig of help bij een liefdadigheidsvereniging.
  • Leg je vrienden en familie uit dat je de dingen op het gemak doet en dat dit ook kan betekenen dat je elke dag neemt zoals hij zich voordoet.
  • Deel de herinneringen, foto’s en verhalen met iemand. Huil en lach, het is veel gezonder om je gevoelens te uiten dan om alles weg te duwen.
  • Zoek indien nodig professionele hulp.
  • Doe iets speciaals voor jezelf – trakteer jezelf op een massage, geniet van je lievelingseten, koop een cadeautje voor jezelf.
  • Neem wat rust als je daar behoefte aan hebt. Gewoon alleen zijn met je herinneringen en je pijn.
Nog een mooie website :
http://www.inspirerendleven.nl/feestdagen-in-rouw/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten