zondag 9 november 2014

9 november 1989 - Val van de Berlijnse Muur

 
 

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur ten val kwam.  Dit betekende het einde van de Koude Oorlog tussen de Sovjet-Unie en het Westen, en leidde tot de hereniging van Duitsland.

De val van de Muur op 9 november 1989 was slechts één van de vele factoren die het einde van de Koude Oorlog inluidden, maar heeft wel de grootste symbolische waarde.  Achtentwintig jaar lang (van 1961 tot 1989) werd de vrijheid van de Berlijners ernstig ingeperkt door het bouwwerk, dat dwars door straten en wijken sneed en vrienden en familieleden van elkaar scheidde.

De val van de Muur was vooral een gevolg van de hervormingspolitiek die de toenmalige Sovjetleider Michail Gorbatsjov voerde.

Bron: Metro dd 7/11/2014

Ik was in maart 1987 op schoolreis in Berlijn.  We bezochten de Berlijnse Muur en snuifden de sfeer op.  We voelden de spanning hangen.  Er stond een laddertje aan de Muur van waarop we zicht hadden op het daarachterliggende Niemandsland.  Ik vond het heel indrukwekkend en werd er stil van. 

Toen kon je via Checkpoint Charlie van West naar Oost-Berlijn. We moesten 25 Westmarken omwisselen in Ostmarken, de zwakke munt van de DDR.  We konden ons geld niet op in Oost-Berlijn, zo goedkoop was het daar volgens onze normen. Daar reden oude bussen, trabantjes (auto's) en ik had er voortdurend een beklemmend gevoel.  We moesten voor een bepaald uur terug door Checkpoint Charlie naar West-Berlijn gaan.  Strenge DDR-soldaten vroegen of we iets aan te geven hadden. We mochten geen Ostmarken meenemen, maar stiekem deden we het toch.

Het was een belevenis geweest, maar we haalden toch opgelucht adem toen we veilig en wel terug in West-Berlijn waren.

trabant


De Muur in cijfers (Bron: Metro)

- De Berlijnse Muur was 3,6 meter hoog, en sloot heel West-Berlijn af van de DDR en het oosten van de hoofdstad.  West-Berlijn werd daarom 'een eiland in een rode zee' genoemd.
- De 'Berliner Mauer' rond West-Berlijn, zoals de Duitsers hem noemen, was in totaal 155 kilometer lang.  Daarvan sneed 43 kilometer Berlijn in tweeën.
- De Muur bestond eigenlijk uit 2 afsperringen, met een strook niemandsland ertussenin.  In die 'Dodenstrook' stonden 302 uitkijktorens waar DDR-soldaten de wacht hielden.
- Zo'n 100.000 mensen probeerden over de Muur te klimmen. Slechts 5.000 slaagden daarin. Tussen de 136 en 200 mensen kwamen bij hun ontsnappingspoging om.