De multinationals met hun onstilbare winsthonger zijn verantwoordelijk voor de honger in de wereld. Er wordt voldoende voedsel geproduceerd om het dubbele van de wereldbevolking eten te geven.
(artikel uit De Standaard dd 30-31 juli 2011 door Jean Ziegler, socioloog en voormalig sociaal-democratisch politicus van Zwitserland. Van 2000 tot 2008 de speciale VN-rapporteur voor het recht op voedsel)
Elke vijf seconden sterft een kind jonger dan tien jaar van de honger. Elke dag verhongeren 37.000 mensen en bijna een miljard mensen zijn permanent ernstig ondervoed. In datzelfde voedselrapport van de FAO (de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN0 - waar deze cijfers elk jaar in staan - is ook te lezen dat de landbouw in zijn huidige fase van ontwikkeling perfect in staat is om het dubbele van de wereldbevolking normaal te voeden.
Conclusie: er is geen objectief gebrek, er is ook geen fataliteit voor deze dagelijkse slachtpartij van de honger die in ijzige normaliteit voortgaat. Een kind dat van honger sterft, werd vermoord.
Of het nu in de Somalische vluchtelingenkampen is, in de sloppenwijken van Karachi of de slums van Dhaka, de doodsstrijd doorloopt dezelfde etappes.
Bij ondervoede kinderen zet het verval zich na enkele dagen door. Het lichaam gebruikt eerst de suiker- en dan de vetreserves op. De kinderen worden lethargisch en dan almaar magerder. Het immuunsysteem gaat achteruit.
Diarree versnelt de uitputting. Mondontstekingen en infecties aan de ademhalingswegen veroorzaken verschrikkelijke pijnen. Dan begint de roofbouw van de spieren. De kinderen kunnen niet meer overeind blijven. Hun armen bengelen krachteloos naast hun lijf. Hun gezicht wordt als dat van oude mensen. Dan volgt de dood.
De omstandigheden die leiden tot deze duizendvoudige pijnen zijn echter gevarieerd en vaak complex. ... In de savannes, vlakten of bergen van Ethiopië, Djibouti, Somalië en Noord-Kenia zijn 12 miljoen mensen direct met honger bedreigd. Al vijf jaar zijn de oogsten er ontoereikend. De bodem is zo hard als beton. Naast de droge waterputten liggen uitgedroogde runderen, geiten, ezels en kamelen. De vrouwen, kinderen of mannen die nog enige kracht hebben, zijn op weg naar de kampen die door de UNHCR, het VN-agentschap voor Vluchtelingen, zijn opgezet. Bv naar het kamp in Dadaab op Keniaans grondgebied. Daar verdringen zich al drie maanden meer dan 400.000 hongervluchtelingen. ...
Sinds juni treden dagelijks 1.500 nieuwe vluchtelingen uit de ochtendnevel. In het kamp is al lang geen plaats meer. De poort in de omheining van prikkeldraad is gesloten. Voor de poort voeren de VN-ambtenaren een selectie door. Slechts enkelingen die nog een levenskans hebben, komen er door. Het geld voor een intraveneus dieet - dat een kind als het er niet te erg aan toe is, er in twaalf dagen kan bovenop brengen - ontbreekt.
Het Wereldvoedselprogramma van de VN dat de voedselnoodhulp moet verzorgen, vroeg op 1 juli een bijzondere bijdrage van 180 miljoen euro aan de VN-lidstaten. Er werd slechts 62 miljoen euro gestort. Het normale budget van het Wereldvoedselprogramma bedroeg in 2008 zes miljard dollar. In 2011 is dat gezakt tot 2,8 miljard dollar.
Waarom ? Omdat de rijke donorlanden - in het bijzonder de EU-landen, de VS, Canada en Australië - miljarden euro en dollar moesten betalen aan hun lokale banken: om het interbancair krediet weer op gang te brengen en om de speculatiebandieten te redden (!!!!!) Voor de humanitaire noodhulp en de reguliere ontwikkelingshulp bleef en blijft er bijna geen geld over (!!!!)
Door de ineenstorting van de financiële markten hebben de hefboomfondsen en andere grootspeculanten zich op de landbouwgrondstoffenbeurzen gestort. Met termijncontracten en future drijven ze de basisvoedselprijzen naar astronomische hoogten. Een ton graan kost vandaag 270 euro op de wereldmarkt. Die prijs lag een jaar geleden op de helft. Rijst steeg met 110 procent. Maïs met 63 procent.
Wat zijn de gevolgen ? Ethiopië, noch Somalië, Djibouti of Kenia kunnen voedselvoorraden aanleggen.
...
Veel rijken, grootbankiers en ceo's van deze wereld komen samen in Salzburg. Zij zijn de veroorzakers en de meesters van de kannibalistische wereldorde.
... In Salzburg kunnen wonderen gebeuren: het ontwaken van de meesters van de wereld. De opstanding van het geweten. Maar geen angst, die wonderen zullen in Salzburg niet gebeuren.'
We kunnen helaas enkel machteloos toekijken. Maar het maakt me zo ongelooflijk kwaad. En dan te bedenken dat we hier in zo'n overvloed leven. Dat er soms voedselvoorraden worden vernietigd om de boeren en producenten nog een eerlijke prijs te geven. Waarom kunnen die overschotten niet naar de hongergebieden getransporteerd worden met vliegtuigen door het leger bv ? Dat is misschien naïef, want niets kan of mag eenvoudig zijn in deze tijd. Er zijn ook altijd zoveel belangen en organisaties mee gemoeid, om nog maar te zwijgen van corruptie.
Wij hebben het geluk in het rijke westen te leven. Maar toch mag dit ons niet koud laten. Als hier een kind sterft, vinden we dat verschrikkelijk. En dat is ook zo. Maar het is ook verschrikkelijk voor al die andere kinderen in Afrika, Azië, etc. die een pijnlijke hongerdood sterven. Voor ons is het een 'ver-van-mijn-bed'- gebeuren. Maar het is helaas dagdagelijkse pijnlijke realiteit voor miljoenen mensen. En dat besef moet er zijn bij ons. Laat ons ons niet druk maken over futiliteiten. Leer relativeren. Denk dan maar eens aan de dagelijkse strijd op leven en dood die velen moeten voeren. Dat zou geen enkel kind moeten doorstaan. Geen enkel kind zou een hongerdood mogen sterven. En toch gebeurt het ;-(((( Terwijl het anders zou kunnen.
CREATIEF MET TAAL: creatief schrijven -
CREATIEF MET FOTO'S: SCRAPBOOKING = originele fotoalbums en fotocollages maken.
TIPS: boekentips, tips voor trips in eigen land
Being CREATIVE and ORIGINAL is a way of living. It's my way of living.
zondag 31 juli 2011
zondag 24 juli 2011
De zomerse 'hondsdagen' : waar zijn ze gebleven ? / Dog Days of Summer : Where have they gone ?
Hond Encoff in Sens du Sud - Torgny © Ingrid Poppeliers |
Het zomerweer is de laatste dagen en weken ver te zoeken in België. Op sommige dagen regende het 'cats and dogs'. Nochtans zou het in de periode tussen 20 juli en 20 augustus hoogzomer moeten zijn. Deze dagen worden ook wel 'de hondsdagen' genoemd. Hittegolven zouden veelal in deze periode voorkomen.
De term 'hondsdag' vindt zijn oorsprong in een astronomisch gegeven, als dag in de periode van de hondsdagen. Echter, vanwege het karakter van de hondsdagen als typisch warmste periode van de zomer, zijn er bijkomend ook meteorologische betekenissen ontstaan.
In Nederland duidt men met 'hondsdag' wel eens informeel een hete dag aan, typisch voor de periode van de hondsdagen. Het is echter geen gedefinieerde meteorologische term. Men gebruikt bij het KNMI de term tropische dag voor een dag waarop de maximumtemperatuur 30°C of meer bereikt.
In België gebruikt het KMI het begrip 'hittedag', met dezelfde betekenis als tropische dag in Nederland. Echter, in België gebruikt men de term 'hondsdag' eveneens, voor een dag waarop ten eerste de minimumtemperatuur 18,2 °C overschrijdt en ten tweede de maximumtemperatuur 29,6 °C overschrijdt. Deze temperaturen moeten gemeten zijn in Ukkel bij het KMI.
De dagen van omstreeks 20 juli tot rond 20 augustus worden de hondsdagen genoemd. In deze periode, die soms ook wel iets eerder of later begint, komt de heldere ster Sirius van het sterrenbeeld de Grote Hond gelijk met de Zon op. Zodoende is Sirius (volgens de Griekse mythologie de hond van de jager Orion) niet te zien. Toen Orion stierf kreeg hij met zijn hond Sirius een plek aan de hemel.
De periode van de hondsdagen is het hoogtepunt van de zomer, de hoogzomer... Veel mensen associëren de hondsdagen met de aanwezigheid van veel insecten, met name muggen en vliegen. Ook kunnen verse voedingswaren, denk aan melk en vlees, gedurende deze periode eerder bederven.
(Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hondsdagen)
Nu we toch over honden bezig zijn, hierbij nog een grapje als afsluiter.
Honden denken: deze mensen geven me te eten, ontvlooien me, geven me een mand en aaien me; het moeten wel goden zijn.
Katten denken: deze mensen geven me te eten, ontvlooien me, geven me een mand en aaien me; ik moet wel een god zijn.
(Bron: scheurkalender 'De Druivelaar')
vrijdag 22 juli 2011
TIPS VOOR TRIPS: pays de Gaume - een stukje Provence in het zuiden van België
La maison rose (Torgny) © Ingrid Poppeliers |
La maison rose (Torgny) © Ingrid Poppeliers |
Torgny © Ingrid Poppeliers |
Torgny © Ingrid Poppeliers |
Torgny © Ingrid Poppeliers |
Het land van Gaume met als hoofdstad Virton is een apart stukje België. Gelegen diep in de Ardennen, in het zuidelijkste puntje van België (provincie Luxemburg) is het helaas nog onbekend voor velen. Het is een stukje paradijs vlakbij de deur. Het dorpje Torgny is het zuidelijkst gelegen dorpje van België. De ligging zelf, de beschutting van een cuesta (helling) en van de kalkrotsen maken van Torgny een dorpje met een heerlijk micro-klimaat en zuiderse allures. Het aantal uren zonneschijn is er uitzonderlijk hoog. De ruige Ardennen houden de regen veelal tegen.
Wijngaarden staan te zonnen op de zuidelijke flanken. Je vindt hier fauna en flora die typisch zijn voor de Provence. Jawel, je vindt hier zelfs zevenslapers (!) Dankzij het bijzonder gunstige klimaat kunnen de dorpelingen de daken met holle rode pannen dekken, wat aan de dorpen een Provençaals karakter verleent. Dit geheel van pannen daken is opmerkelijk en enig in België. Gele zandstenen muren en rode dakpannen zijn typisch voor Zuid-Lotharingen: je waant je hier echt in Zuid-Frankrijk.
Torgny: un des plus beaux villages de Wallonie
Torgny is het meest zuidelijke dorp van België en vormt een soort enclave op Frans grondgebied. De mergelachtige ondergrond warmt in de lente vlug op en houdt in de herfst zijn warmte langer vast. De dichtbeboste heuvelruggen beschermen het dorp tegen de noorden- of oostenwind. Al deze factoren zorgen dus voor dat zachte micro-klimaat met een zuiderse fauna en flora. Net zoals in het zuiden zie je af en toe zonnende hagedisjes wegschieten tussen de stenen van een muurtje ;-)
© Sens du Sud - Torgny Ingrid Poppeliers |
© Torgny Ingrid Poppeliers |
donderdag 21 juli 2011
Kwetsbare nummers en muziek / Vulnerable songs and music
Via mijn man leer ik veel prachtige dramatische nummers kennen, maar ook via mijn dochter (bv 'Skyscraper' van Demi Lovato). De genres zijn heel verschillend, maar één ding hebben alle nummers met elkaar gemeen: ze raken me - en net daarom houd ik ervan.
Klassiek:
- Vivaldi ('Largo' uit de Winter)
- Pachelbel ('Canon')
- nog vele andere / and many more
Rockballads:
- Guns and Roses ('November Rain')
- Ozzy Osbourne
- The Scorpions
- nog vele andere / and many more
Progrock:
- Dream Theater ('The Count of Tuscany', 'Wither')
- Queens Rijche ('The Lady Wore Black', 'The Eyes of a Stranger')
- nog vele andere / and many more
- Foo Fighters ('Walk')
- nog vele andere / and many more
How I love vulnerable music, songs and lyrics. Music that touches my heart and soul. Dramatic music that completely sweeps me off my feet. Classical music, rock ballads, prog rock, French songs,... Via my husband I get to learn a lot of great dramatic songs and music, but also via my daughter (f.i. 'Skyscraper' by Demi Lovato). I love music of many different styles, but they all have one thing in common. They all touch me deeply. And that's why I like them so much.
maandag 18 juli 2011
LICHTPUNTJE: Een kleine moeite, een groot plezier
© Ingrid Poppeliers |
Ieder mens krijgt de kans
iemand gelukkig te maken,
al was het maar
met een vriendelijke glimlach,
een fijnzinnige attentie,
een graag gedane dienst,
een oprechte belangstelling.
Zo kunnen we de vreugde ervaren
zon te brengen in iemands leven.
Mensen die zelfgenoegzaam leven
en hun hart voor anderen sluiten,
kennen die blijdschap niet.
Valeer Deschacht
(uit: Scheurkalender 'de Druivelaar)
(uit: Scheurkalender 'de Druivelaar)
donderdag 7 juli 2011
TIPS VOOR TRIPS: Vakantie in eigen land / Enjoying the Holidays in our own Country
Waarom het ver gaan zoeken als ons eigen landje zoveel moois te bieden heeft ? Wie zoekt, die vindt. Om je op weg te helpen, zijn er tal van boeken in de boekhandel of BIB. Ook op internet vind je leuke ideetjes.
De Kust, de Kempen, Haspengouw, de Voerstreek, de Oostkantons, het Vlaamse Heuvelland, de Ardennen, ... niets is ons vreemd. Dit jaar gaan we het uiterste zuiden van België eens verkennen: de Gaumestreek. Niet zo heel bekend bij de meeste mensen, zo blijkt. De Gaumestreek bevindt zich in het zuidelijkste punt van de provincie Luxemburg, vlak tegen Frankrijk. Door het zachte microklimaat wordt het 'la provence belge' genoemd. Je vindt er fauna en flora die je typisch in de Provence tegenkomt. Op de cuesta's (glooiende zuidelijk gerichte hellingen) staan wijngaarden te genieten van het zachte zuiders aandoende klimaat. Een vergelijking met Toscane gaat ook op volgens de boeken. We zijn heel benieuwd.
Een bezoekje aan de abdij van Orval staat zeker op het programma. Maar we willen ook mooie wandelingen maken en mooie dorpjes en steden bezoeken (bv Avioth met zijn basiliek, de stad Virton). Op de terugweg plannen we een bezoekje aan Bouillon, gelegen aan de Semois en bekend om zijn burcht.
Na al die jaren zijn we nog niet uitgekeken op ons Belgenland. Er is dichtbij huis zoveel te ontdekken en zoveel moois om van te genieten.
De Kust, de Kempen, Haspengouw, de Voerstreek, de Oostkantons, het Vlaamse Heuvelland, de Ardennen, ... niets is ons vreemd. Dit jaar gaan we het uiterste zuiden van België eens verkennen: de Gaumestreek. Niet zo heel bekend bij de meeste mensen, zo blijkt. De Gaumestreek bevindt zich in het zuidelijkste punt van de provincie Luxemburg, vlak tegen Frankrijk. Door het zachte microklimaat wordt het 'la provence belge' genoemd. Je vindt er fauna en flora die je typisch in de Provence tegenkomt. Op de cuesta's (glooiende zuidelijk gerichte hellingen) staan wijngaarden te genieten van het zachte zuiders aandoende klimaat. Een vergelijking met Toscane gaat ook op volgens de boeken. We zijn heel benieuwd.
Een bezoekje aan de abdij van Orval staat zeker op het programma. Maar we willen ook mooie wandelingen maken en mooie dorpjes en steden bezoeken (bv Avioth met zijn basiliek, de stad Virton). Op de terugweg plannen we een bezoekje aan Bouillon, gelegen aan de Semois en bekend om zijn burcht.
Na al die jaren zijn we nog niet uitgekeken op ons Belgenland. Er is dichtbij huis zoveel te ontdekken en zoveel moois om van te genieten.
maandag 4 juli 2011
zaterdag 2 juli 2011
Muziek van toen met deze jukebox online / Go Back in Time with this Jukebox online
http://upchucky.com/
http://upchucky.org/TimeMachine.htm
http://upchucky.org/JukeCity/1967/OldJukes/player.htm
Keer terug in de tijd met deze online jukebox. Je kan bv de hits afspelen van je geboortejaar of het jaar dat je getrouwd bent of je kind is geboren. Pure nostalgie.
________________
Go back in time with this jukebox online. You can find out what songs were hits in the year that you were born or married or the year your child was born. It's nostalgia all over.
vrijdag 1 juli 2011
HUMOR in de rechtbank
Wie geregeld naar advocatenreeksen kijkt op TV weet dat een rechtszaal of advocatenpraktijk niet per definitie een saaie boel hoeft te zijn. Uit een Engelstalig boek, met de titel 'Disorder in the Court' waarin uittreksels van de notulen opgenomen werden, blijkt nu dat er zelfs 'in het echt' serieus gelachen kan worden voor de rechter.
V: Wat is uw geboortedatum ?
A: Vijftien juli
V: In welk jaar ?
A: In elk jaar.
V: Heeft deze myasthenia gravis een invloed op uw geheugen ?
A: Ja
V: In welke mate ?
A: Ik vergeet dingen.
V: Kan u ons een voorbeeld geven van iets dat u vergeten bent ?
V: Hoe oud is die zoon die bij u inwoont ?
A: 38 of 35, ik weet het niet precies meer.
V: En hoe lang heeft die bij u gewoond ?
A: 45 jaar
V: Dokter is het niet zo dat wanneer iemand in zijn slaap overlijdt, hij dit pas bij het ontwaken zal merken ?
V: Was u aanwezig toen u gefotografeerd werd ?
V: Dus de bevruchting vond plaats op 8 augustus ?
A: Inderdaad.
V: En wat deed u dan precies ?
V: Ze had drie kinderen, zegt u ?
A: Ja.
V: Hoeveel van hen waren jongens ?
A: Geen enkele.
V: En hoeveel meisjes dan ?
V: Hoe kwam uw eerste huwelijk ten einde ?
A: Door overlijden.
V: Door wiens overlijden ?
V: Kan u die persoon beschrijven ?
A: Gemiddeld van gestalte, met een baard.
V: Was het een man of een vrouw ?
V: Is uw verschijning in deze rechtbank het gevolg van een dagvaarding die ik u toegezonden heb ?
A: Nee, ik kleed mij altijd zo om te werken.
V: Dokter, hoeveel autopsies heeft u uitgevoerd bij dode mensen ?
A: Al mijn autopsies gebeuren bij dode mensen.
V: U moet mondeling op de vragen antwoorden, OK ? Waar bent u naar school geweest ?
A: Mondeling.
V: Hoe laat vond de autopsie plaats ?
A: We begonnen om 8.30 uur.
V: En was mijnheer Dennington al overleden op dat moment ?
A: Nee, die zat zich op de autopsietafel af te vragen wat er aan de hand was.
V: Dokter, heeft u de pols genomen voor u aan de autopsie begon ?
A: Nee.
V: Heeft u de bloeddruk gecontroleerd ?
A: Nee.
V: Heeft u gekeken of de man nog ademde ?
A: Nee.
V: Het is dus best mogelijk dat de patiënt nog leefde ?
A: Nee.
V: Hoe kan u daar zo zeker van zijn ?
A: Omdat zijn hersenen in een bokaal op mijn bureau stonden.
V: Maar zou het desalniettemin niet kunnen dat de patiënt alsnog leefde ?
A: Jazeker, en hij heeft nu een eigen advocatenkantoor.